DSCF3994 kleiner

Hoeveel calorieën verbrand je met zwemmen?

Zwemmen is niet alleen ontspannend en aangenaam, maar ook gezond. U bouwt door baantjes te zwemmen een betere conditie op en vergroot daarmee ook uw spierkracht. Zwemmen heeft een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen. Water zorgt voor voldoende weerstand, waardoor u zich echt moet inspannen.

Door te zwemmen belast u uw gewrichten veel minder dan bijvoorbeeld met joggen. Dit zorgt ervoor dat een uur zwemmen, een aantal dagen per week, uw lichaam een zeer goede en effectieve work-out geeft, met minimale kans op blessures. Wellicht wilt u graag wat overtollige kilo's kwijt.

Hoe effectief is zwemmen eigenlijk als methode om af te vallen? Hoeveel calorieën verbrand je met zwemmen?

Hoeveel calorieën verbrand je met zwemmen? De invloed van lichaamsgewicht

Volgens informatie van het Voedingscentrum is het verantwoord als mannen dagelijks 2500 kilocalorieën (kcal) binnenkrijgen. Voor vrouwen geldt een inname van 2000 kcal. Dit zijn gemiddelde waarden en kunnen uiteraard voor eenieder anders liggen. De mate waarin een mens calorieën verbrandt is van een aantal factoren afhankelijk. Lichaamsgewicht is hier één van. Een persoon van 70 kg verbruikt door een uur te zwemmen minder calorieën dan iemand met een gewicht van 100 kg.

Hoe scoort zwemmen in vergelijking met andere activiteiten?

Sportfysiologen hebben verschillende modellen om inspanning en calorieverbruik te meten of te berekenen. Een van de bekendste methodes is het werken met de MET-waarde. MET is een Engelstalige afkorting die staat voor 'Metabolic Equivalent of Task'. Met de MET-waarde van een activiteit berekent een fysioloog het energieverbruik per minuut of per uur en kan hij verschillende activiteiten met elkaar vergelijken. Elke activiteit heeft zijn gemiddelde MET-waarde.

Zo is de MET-waarde van slapen gelijk aan 0,9 en hebben de zwaarste lichamelijke inspanningen een MET-waarde van 18,0. Voor baantjes zwemmen mag u een gemiddelde MET-waarde van 4,8 aanhouden. Joggen heeft een MET-waarde van 7,0. Bij fietsen en wandelen geldt een MET-waarde van 3,6 tot 4,0. Baantjes zwemmen, in een gemiddeld en gestaag tempo, geldt als een fysiologisch matig inspannende activiteit. De MET-waarde van zwemmen is afhankelijk van de zwemslag en hoe intensief u zwemt.

Zou het niet heerlijk zijn om te sporten in uw eigen inbouw zwembad?

Baantjes zwemmen in schoolslag

Zwemt u op een rustige manier in de schoolslag, dan heeft uw activiteit een MET-waarde van 4,8. Dit is hetzelfde als rustig baantjes zwemmen in rugslag. Bent u een geoefende zwemmer die ook in schoolslag snel zwemt, dan mag u rekening houden met een MET-waarde van 7,6.

Hoeveel calorieën verbrand je met zwemmen in schoolslag? We gaan uit van een persoon met een lichaamsgewicht van 75 kg. Een uur zwemmen in een normale schoolslag zorgt voor een verbranding van 417 kcal. Doet u het extra snel, dan verbruikt u bijna 600 kilocalorieën.

Een uur zwemmen in borstcrawl

Borstcrawl is een intensievere slag dan de bekende schoolslag. De MET-waarde van een rustige borstcrawl komt neer op 8,3. Snel zwemmen staat gelijk aan een MET-waarde van 9,8, wat overeenkomt met intensief touwtjespringen.

Uitgaand van een uur zwemmen in borstcrawl verbrandt u 650 kcal als u in een normaal tempo zwemt. Baantjes zwemmen in een hoog tempo zorgt voor verbranding van 772 kcal.

Calorieën verbranden met de vlinderslag

De vlinderslag staat bekend om zijn intensiteit. Als u in staat bent om in vlinderslag een uur te zwemmen, heeft u waarschijnlijk een zeer goede conditie. Fysiologen hebben de MET-waarde van de vlinderslag op 11,1 bepaald. Een persoon met een gemiddeld lichaamsgewicht verbrandt in een uur maar liefst 874 kcal.

Hoe houdt u baantjes zwemmen om af te vallen leuk en interessant?

Zwemmen, trainen en afvallen gaat het beste als u het voor uzelf ook leuk houdt. Wat dacht u van opzwepende muziek tijdens het zwemmen? Of u maakt er een gezinsactiviteit van. Een uur zwemmen in dezelfde slag kan na een tijdje saai worden. Als u tijdens het baantjes zwemmen meerdere zwemslagen gebruikt, verbrandt u nog steeds voldoende calorieën en zet u tegelijkertijd andere spieren aan het werk.

Wisselt u het zwemmen gerust af met een activiteit als push-ups of touwtjespringen. Als u zich na een flinke inspanning wat verhit begint te voelen, neemt u een verkwikkende duik in uw eigen zwembad.

Calorieën verbranden tijdens een work-out in een klein zwembad

Kun je ook een effectieve work-out doen in een klein zwembad of een plunge pool? Zeker weten! De Starline Urban Active is speciaal ontworpen om een Starline Endless Swimming te plaatsen. Starline Endless Swimming creëert een natuurlijke tegenstroming en heeft 6 verschillende snelheidsstanden. Op laag niveau werkt de stroming ontspannend. Op hoog niveau zorgt het voor de ultieme zwemtraining. Door de verschillende standen zijn er zelfs voor de professionele zwemmers uitdagende zwemprogramma's.

Hoe kunt u op verantwoorde wijze omgaan met calorieën?

Elke dag krijgen we met ons voedsel calorieën binnen. Iedere dag verrichten we arbeid waarbij we calorieën verbranden. Het draait uiteindelijk om de balans. Is de dagelijkse hoeveelheid calorieën die we binnenkrijgen groter dan ons calorieverbruik, dan is de kans groot dat het overtollige deel opgeslagen wordt in vetweefsel. Een actieve levensstijl met voldoende tijd voor sportieve activiteiten, gekoppeld aan een gezond en verantwoord voedingspatroon is de beste manier om voor deze balans te zorgen. Regelmatig baantjes zwemmen kan u daar beslist bij helpen.

Wilt u meer weten over het aanleggen van uw eigen Monoblock® zwembad? Contacteer een van onze exclusieve dealers.