DSCF3541

Baantjes zwemmen als workout

Baantjes zwemmen is een goede workout voor jong en oud. Zo geeft zwemmen veel minder belasting op uw gewrichten vergeleken met bijvoorbeeld joggen, waarbij uw enkels en knieën met elke stap een schok verwerken. Baantjes zwemmen is een veilige full-body workout waarmee u ook nog eens veel calorieën verbrandt.

Baantjes trekken is voor iedereen gezond

Baantjes trekken in uw zwembad zorgt voor een minder grote belasting op uw gewrichten vergeleken met andere sporten. Dat is ook logisch; in water bent u in feite gewichtsloos en hebben uw gewrichten niet te kampen met de extra invloed van de zwaartekracht.

In de tweede plaats geeft water veel weerstand. De dichtheid van water is ongeveer 800 keer die van lucht. Dat heeft tot gevolg dat zwemmen voor veel spiergroepen een uitstekende weerstandsworkout is. Uw hele lichaam, maar vooral uw heupen, bilspieren, armen en schouders moeten echt werk verzetten. Trainen met weerstand zorgt voor een betere conditie, goede vetverbranding en het opbouwen van spiermassa.

Hoe houd ik zwemmen gezond en leuk als beginner?

Een full-body workout, wat zwemmen feitelijk is, kunt u het beste gedoseerd opbouwen. Voor beginners is het een goed idee om te starten met een paar baantjes zwemmen, even pauze houden en vervolgens afwisselen met een paar baantjes in een andere slag. Het gaat erom dat u bezig blijft en uw lichaam voldoende tijd geeft om te herstellen. Stel realistische doelen en begin met het langzaam opbouwen van het aantal baantjes trekken.

Baantjes zwemmen als workout voor het hele gezin

Vervolgens kunt u de druk opvoeren door sneller baantjes te zwemmen. Dan wordt uw workout intensiever. Wissel uw inspannende workout af met oefeningen die wat rustiger van karakter zijn, zodat uw lichaam voldoende kans krijgt om te herstellen. Baantjes zwemmen wordt veel leuker als u het niet in uw eentje doet, maar samen met het hele gezin: zo blijft iedereen fit en gezond. Wissel het trainen af met gezellige waterspelletjes.

Welke resultaten mag ik verwachten?

Dat zwemmen gezond voor u is, kunt u al na korte tijd merken. Elke week kunt u meer baantjes trekken met ogenschijnlijk dezelfde inspanning. U voelt dat uw conditie erop vooruit gaat. Waarschijnlijk merkt u ook dat uw kleding wat losser gaat zitten. Wist u dat u met een rustige zwemsessie al tussen 450 en 500 kilocalorieën verbrandt? Bent u in staat om een uur echt inspannend te trainen, dan komt u in de buurt van de 800 kilocalorieën. Bijna ongemerkt heeft baantjes zwemmen ook een zeer positief effect op uw hart- en bloedvaten. Door de continue arbeid die u al zwemmend of recreërend in het water moet verrichten, blijft uw hart goed aan het werk. Als u een uur of twee gewandeld, gejogd of gefietst heeft, is het geen wonder als u bezweet en misschien wat oververhit aankomt. Kiest u voor zwemmen, dan komt u na het baantjes trekken verfrist en schoon uit het water.

Dat zwemmen gezond is, is duidelijk: een betere conditie, gezond lichaamsgewicht, sterkere spieren en gewrichten. Baantjes zwemmen is een perfecte manier om fit te worden en te blijven.