Photo 06

Frequently Asked Questions

What is alkalinity?

Alkalinity is all substances in the water that can neutralise small amounts of acid. Alkalinity ensures that the pH does not become too acidic or too alkaline. It also adds carbon to the water. Alkalinity stabilises the water at a pH value of 7. The value should be between 100 and 150 ppm. But if the acidity of the water gets too high, the alkalinity if reduced.

If you require further information, then contact our sales team.


In water chemistry, alkalinity is expressed in ppm or mg/l or the equivalent of calcium carbonate.

The total alkalinity of water is the sum of three types of Alkalinity: carbonate, bicarbonate and hydroxide alkalinity.

If you require further information, then contact our sales team.

Ideale waarde van alkaliteit voor uw zwembad

De totale alkaliteit van water is de som van drie soorten alkaliniteit; carbonaat-, bicarbonaat- en hydroxide-alkaliniteit. In de waterchemie wordt de alkaliteit uitgedrukt in p.p.m.. De waarde van alkaliteit dient te liggen tussen de 100 en 150 p.p.m. Maar wanneer de zuurheid van het water hoog is, neemt de Alkaliteit af.

Alkaliteit meten

De alkaliteit is de basis van gezond zwembadwater. Het is dus belangrijk dat u dit als eerste meet. Vervolgens meet u de pH-waarde en als laatste de chloorwaarden. Sterke weersveranderingen of het gebruik van chemicaliën veroorzaken schommelingen in de pH-waarde. Het is dan nog belangrijker om de alkaliteit goed te meten. Tijdens het hoogseizoen is het belangrijk dat u meerdere keren per week de alkaliteit meet.

Alkaliteit verhogen

Als de TA-waarde van uw water lager dan 100 p.p.m. is, dient u de alkaliniteit te verhogen. Dit doet u met TA+-poeder. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering.

Alkaliteit verlagen

Als de TA-waarde van uw zwembadwater hoger is dan 150 p.p.m. dient u de alkaliniteit van uw zwembadwater te verlagen met TA- poeder. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering.